KørGodt

USA Today
May 14, 2012
Los Angeles Times
May 14, 2012

ConvertiBeetle bare toppen i USA
OMBYGNING: To californiske firmaer overhaler VW med en cabriolet-version af Beetle
KørGodt
November 1998 by Jens Velling

Omfavn den, kør den? Omfavn den, kør den? Sådan lyder det drillende sporgsmål i en af de mange reklamer, der siden marts har været med til at fyre op under en af amerikanernes gamle flammer, Folkevognsboblen.
Amerikanerne selv taler henført om deres mangeårige love-affair med den simple, pålidelige og billige bil. I tresserne og halvfjerdserne satte den en hel generation af unge på hjul. Nu er den her igen. Navnet er New Beetle, motoren ligger foran, og prisen er steget dramatisk. Det betyder ingenting. Amerikanerne både omfavner og kører bilen i noget der minder om ungdomsforelskelse, part to.
Volkswagen har svært ved at følge med efterspørgslen. Helt slemt er det i det solbeskinnede Californien, hvor kunderne kimer forhandlerne ned for at høre, hvornår Beetlen kommer som cabriolet. Den slags ekstravagante ønsker er der ikke tid til at efterkomme på verdens foreløbig eneste Beetle-fabrik i Puebla, Mexico. Selv om VW overvejer at bygge endnu en fabrik, vil der gå mindst tre år, før tyskerne er klar til at sende en topløs Beetle på markedet.
For en forelsket amerikaner med varme dollars i inderlommen er det lang tid at vente på fuldbyrdet kærlighed. Derfor har to californiske karrosserifirmaer startet deres egen produktion af de såkaldte ConvertiBeetles.
– Vi var færdige med den første prototype i juni. I dag er vi oppe på at lave 25 biler om måneden, fortæller Al Zadeh, ingeniør og præsident for det ene af firmaerne, Newport Convertible Engineering i Los Angeles.
10.000 dollars
Topløse Beetler er det største hit lige nu for Al Zadehs firma, der de sidste 16 år har klippet taget af luksusbiler som Lexus, Mercedes og BMW for meget velhavende kunder, der er villige til at betale tusindvis af dollars for at eje en helt unik bil.
En ConvertiBeetle er også mest for de velbeslåede. En ny Beetle koster i USA fra 16.000 dollars eller godt 100.000 danske kroner. Al Zadeh tager 10.000 dollars for at udskifte metaltaget med en foldbar kanvastop. Det svarer til en merpris på over 60.000 kroner.
– Men så har vi også foretaget så mange afstivninger af karrosseriet, at vores topløse Beetle er endnu stivere end fabriksversionen med tag på, forklarer en tydelig stolt Al Zadeh.
Afstivningen består blandt andet af stivere i bagagerummet, i forrudens vinduesramme og et helt edderkoppespind af metalror under bilens bund.
– Afstivningen under bunden ermin egen opfindelse. Ud over at den forhindrer de typiske fleksninger som mange åbne biler lider af, når de kører over ujævnheder, øger den også sikkerheden ved påkørsel fra siden, forklarer Al Zadeh. Han sammenligner virkningen med Volvos SIPS system, der fordeler kollisionskræfterne til hele bilen. Al Zadeh har dog ikke crash-testet ConvertiBeettlen, men den er godkendt af de amerikanske myndigheder.
Newport Convertible Engineering har så stor succes med ombygningen, at firmaet bliver nødt til at flytte til større lokaler. I løbet af af næste år skal der ansættes 50 nye medarbejdere så produktionen kan øges til op mod 100 topløse Beetler om måneden.
Nogle af dem skal til Europa.
– Jeg har netop indgået en aftale med en europæisk distributør. Frem til nytår regner jeg med at levere mellem 100 og 200 ombyggede Beetler – de fleste til Tyskland, fortæller Al Zadeh.
Luksus-problemer
Newport Convertible Engineering har fået yderligere vind i kalechen, efter at CNN bragte en historie om en af firmaets kunder: Vickie Boyd, en kvinde fra Los Angeles, der havde et problem, som kun er et problem for rige amerikanere: Da hun gik i skole, havde hun en Folkevognsboble med stoftag. Den blev siden skiftet ud med en åben Mercedes. Men sådan én går der ti af på dusinet i Los Angeles’s velfriserede forstæder. Så da Vickie Boyd hørte om muligheden for at få en specialbygget Beetle med kaleche, var hun ikke i tvivl: Ud med Benz’en, ind med Beetlen. Som Vickie Boyd forklarede på CNN: Den er så utroligt sød – I just love it! Alle spørger mig, hvor jeg købte den – ingen spurgte til min Mercedes.

Comments are closed.

EnglishArabicChinese (Simplified)DutchFrenchGermanItalianJapaneseKoreanNorwegianPortugueseRussianSpanishSwedish