Meikevertje

eknTikens värld
May 14, 2012
The Washington Times
May 14, 2012

AutoWeek
March 1999 Author: Henny Hemmes

De New Beetle is in Amerika een regelrecht succes. Geen wonder dat er bosjes mensen zijn die niet kunnen wachten tot Volkswagen zelf met een cabrio-versie van de Bug uitkomt. In zonning Californi? weten ze dar wel raad mee: zaag het dak eraf en je hebt een, zeg maar, meikevertje!
Bijna een jaar na de introductie op de Amerikaanse markt maakt de New Beetle daar nog steeds de tongen los. Rij met de publiekslieveling over een parkeerplaats, stop voor het postkantoor, of flaneer door de stad. Steevast hoor je niets dan complimentjes. De bug is nog steeds cool. Maar het kan n?g koeler. Zoals Volkswagen zelf een jaar na de lancering van de Concept 1- de voorloper van de nieuwe Beetle – aantoonde met een prototype van een cabrio-versie. Ook bij het zien van dat model gingen velen uit hun dak. Je zou dus denken dat VW spoedig na de introductie z’n plannen op tafel legt voor de bouw van een topless Kever. Maar nee: “Er zijn geen plannen voor een cabrio,” luidt de offici?le lezing. Hoewel dat natuurlijk geen garantie is dat Volkswagen-baas Pi?ch toch al niet zijn fiat heeft gegeven en er achter de schermen al druk wordt gezaagd.
Eerlijk gezegd geloven we zelf dat het misschien nog wat vroeg is voor een fabrieks-cabrio. Pas als de markt verzadigd is en het model een nieuwe impuls moet hebben, kan Volkwagen alsnog overwegen een open versie uit te brengen.
Intussen heeft de eerste kaper zich al op de kust laten zien. En waar anders dan in sunshine state Californi??
Onthoofden kan iedereen …
‘t mag geen wonder heten dat mensen in zonnige oorden zich toeleggen up het ombouwen van dichte auto’s tot convertibles.
Newport Convertible Engineering is zo’n bedrijf. We hoeven op het industriegebied van Placentia (ja, écht, zo heet het daar) niet eens te zoeken naar de werkplaats: een donkerblauwe Beetle met zachte kap staat als een stalen visitekaartje voor de deur geparkeerd.
“Wij bouwen al vijftien jaar auto’s om tot convertibles,” vertelt directeur Al Zadeh. Binnen staan een onthoofde Mercedes-Benz E230, een Chrysler LeBaron en een Lincoln Mark VIII. Maar ook vier spik-splinternieuwe Beetles, die stuk voor stuk in een bepaalde fase van af- en opbouw verkeren.
Zadeh: “Het dak eraf zagen is geen kunst, maar de verstevigingen op de juiste plaatsen in de carrosserie aanbrengen om een verantwoorde stijfheid te bewerkstelligen, dáár draait het om.”
De New Beetle wordt dan ook door NCE op een aantal plaatsen extra verstevigd.
Onder de onthoofde auto wordt standaard een X-vormig frame van holle stalen buizen tegen de bodemplaat gelast.
Een 6 mm dikke stalen bint verbindt de wielkasten achter van links naar rechts ter hoogte van de bovenkant van de schokdempers. De dorpels en de B-stijlen zijn verstevigd, terwijl ook de voorruitstijl onder handen is genomen. De veiligheidsgordels zijn niet verplaatst; alleen de bovenste bevestiging is verlaagd op de kop van de B-stijl. De achterklep is voorzien van sterkere scharnieren. Kortom, als je in zo’n ontklede Beetle kijkt en je ziet al die stalen platen, kun je je voorstellen dat deze auto niet meteen bij de eerste de beste botsing als een verfrommeld koekblik uit de strijd komt.
De één-wiel-op-de-stoeptest
Die extra veiligheid is natuurlijk niet het engine dat telt. Het gaat vooral ook om goede rijkwaliteiten en die hebben alles te maken met de stijfheid van de auto. Wij stapten ondanks al het extra staal met een flinke portie gereserveerdheid achter het stuur van de open Beetle. Nu is de eerste test steevast om zo’n cabrio eerst met een voorwiel op de stoep te parkeren en te kijken of het portier nog goed sluit.
Vervolgens doe je hetzelfde met een achterwiel op de stoep. Kloink, klinkt het degelijk en het portier sluit keurig. De NCE Beetle is geslaagd voor de eerste test. Het rijden zelf is al even vertrouwenwekkend. De auto gaat gehoorzaam de bochten door en voelt mooi stabiel aan. Ook tijdens het remmen blijft de Beetle cabrio stabiel en in het juiste spoor. Verden hoor je absoluut geen rammels in het dashboard of de deuren en ook het frame van de zachte kap ligt zonder een kik te geven achter ons opgevouwen. De kap is trouwens nog niet eens netjes opgeborgen onder de losse afdekking. Die cover voor onze ‘test-auto’ moest nog worden voorzien van drukknopen en kon dus niet worden bevestigd. Omdat de voorruit van de New Beetle zo hoog is, heb je tijdens het open rijden niet veel last van wind in je nek. Is de kap dicht, dan heb je door dat hoge dak niet echt de indruk dat je in een cabriolet rijdt; er is nog steeds veel ruimte boven je hoofd. De zachte kap wordt bij NCE zelf met de hand gemaakt van drie lagen: ’n buitenkap van (Duitse) canvas, een schuimrubber tussenlaag en een laag die de binnenbekleding vormt. De kap wordt op wens van de klant met of zonder zijruitjes gemaakt, waarbij er nog ‘gespeeld’ kan worden met de grotte van die zijruiten. Voor een verbouwing van de New Beetle tot zonnekever moet je bij Newport Convertible Engineering 9500 dollar (omgerekend zo’n 19.000 gulden) neertellen. Wie een elektrisch bediende kap wil hebben, is nog eens 3000 extra dollars kwijt. Wij vinden dat het ont- en vergrendelen van de kap zo gemakkelijk gaat, dat je die laatste drieduizend beter in je zak kunt huden.
Koniklijke cabrio
NCE heeft sinds juni 1998 al zo’n dertig Beetle Convertibles gebouwd, waarvan 15 voor klanten in Duitsland en Spanje. Eén auto is afgeleverd aan een zoon van koning Hussein van Jordanië, die de auto aan zijn vader cadeau heeft gegeven toen deze in de herfst voor herstel naar Amerika kwam. Helaas heeft de autominnende koning er niet lang van kunnen genieten …
NCE is van plan om 500 tot 1000 cabrio’s per jaar te gaan bouwen en is in onder-handeling met een Duits bedrijf over een samenwerkingsverband voor de distributie in Europa. De TÜV vormt daarbij geen beletsel meer, want de NCE-cabrio’s hebben de keuring van deze Duitse keurings-instantie intussen doorstaan.
Nu maar kijken of Volkswagen over ’n jaar of wat alsnog met een antwoord

Comments are closed.

EnglishArabicChinese (Simplified)DutchFrenchGermanItalianJapaneseKoreanNorwegianPortugueseRussianSpanishSwedish